Hrají barvy produktů roli ve zdravém stravování?

Hrají barvy produktů roli ve zdravém stravování?

Zelená barva plodů je dána přítomností barviva – chlorofylu. Již na základní škole jsme při hodinách biologie poznávali její hlavní roli v procesu fotosyntézy. Tím však síla chlorofylu nekončí. Hraje také velmi důležitou roli v procesech proti stárnutí a regeneraci v našem těle.

Zelená barva plodů není jen chlorofyl. Tato barva také ukazuje na přítomnost folátů – látek odpovědných za syntézu proteinů a syntézu DNA. Je důležitý i pro naše tělo. Zeleného ovoce je však málo; můžeme zde zmínit jablka, hrušky, avokádo a kiwi.

Kiwi je také výborným zdrojem vitamínu C a K. Avokádo je zase ovoce, které si vysloužilo pověst téměř zázračného produktu na všechno. Je součástí většiny diet, hubne, krmí a je výbornou náhradou méně zdravých pomazánek v podobě másla. Avokádo je docela kalorický produkt, takže v podstatě pasta z něj připravená může být samostatným jídlem. Někteří lidé tvrdí, že avokádo snižuje špatný cholesterol a bojuje proti břišnímu tuku.

Žlutá jako slunce

Žlutá a oranžová barva plodů svědčí o bohatosti karotenoidů v těchto produktech. Mezi nimi je ve veřejném mínění nejoblíbenější betakaroten, který je výchozím bodem syntézy vitaminu A, který posiluje zrak, buduje kosti a kůži a podporuje imunitní systém.

Vitamin A také omlazuje a obnovuje buňky našeho těla. Betakaroten má také ochranný účinek ve střevech, snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a snižuje riziko rakoviny dýchacího systému (ústa, krku, hrtanu, jícnu a plic). Abychom si zajistili benefity plynoucí odtud, měli bychom co nejčastěji sáhnout po pomerančích, broskvích a meruňkách, mandarinkách nebo melounech.

Betakaroten se lépe vstřebává, když je doprovázen tuky, takže pokud hned po jídle, které tyto složky obsahuje, žluté a oranžové ovoce nesníte, je dobré je zajíst hrstí ořechů, jogurtem, tvarohem nebo mlékem . Otevírá se tak možnost vytvořit chutný salát nebo koktejl.

Červená znamená zdraví

Červená barva grapefruitů nebo vodních melounů je známkou přítomnosti lykopenu v ovoci. To je surovina, kterou známe i z rajčat. Je to složka, kterou si naše tělo nedokáže samo vyrobit, a tak mu ho musíme dodávat potravou.

Toto úsilí musí být vynaloženo, protože lykopen je zásadní pro udržení dobré úrovně fungování našeho oběhového systému. Červené ovoce má však i další bonusy. Zmíněný meloun, který se skládá převážně z vody, doplňuje nedostatek tekutin v těle a zároveň poskytuje málo kalorií a hodně vlákniny. Je to ideální letní volba. Meloun také obsahuje L-citrulin – důležitou aminokyselinu, která snižuje krevní tlak.

Granátová jablka zaujímají zvláštní místo mezi červeným ovocem. Z mnoha látek, které se v tomto nenápadném ovoci skrývají, stojí za zmínku jedna: ellagotanin. Podporuje zdraví sliznic v našich močových cestách tím, že vyživuje dobré mikroorganismy, které tam žijí. Není divu, že granátové jablko – stejně jako brusinka – je součástí přípravků pro lidi s onemocněním močových cest.

Zdraví